1 1 3000 1 300 120 30 https://www.techascentbd.com 1024
site-mobile-logo
site-logo

বিসিএস, ব্যাংক, সরকারি চাকরি ও বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতির মডেল টেস্ট – ইংরেজি সাহিত্য

বিসিএস, ব্যাংক, সরকারি চাকরি ও বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতির মডেল টেস্ট – ইংরেজি সাহিত্যইংরেজি সাহিত্য বিষয়ক গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন ও উত্তর ( মডেল টেস্ট ও উত্তরপত্র)BCS, Bank Job, Govt. Job and University Admission Preparation Model Test English LiteratureEnglish Literature Model Test with Answer […]

বিসিএস, ব্যাংক, সরকারি চাকরি ও বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতির মডেল টেস্ট – ইংরেজি সাহিত্য
ইংরেজি সাহিত্য বিষয়ক গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন ও উত্তর ( মডেল টেস্ট ও উত্তরপত্র)
BCS, Bank Job, Govt. Job and University Admission Preparation Model Test English Literature
English Literature Model Test with Answer for BCS, Bank Job and University Admission

পরীক্ষার বিষয় : ইংরেজি সাহিত্য
পূর্ণমান-১০০
সময়: ১ঘণ্টা !

1. Who is considered to be the father of English prose ?
a.Francis Bacon
b.King Alfred the Great
c.Henry Fielding
d.Geoffrey Chaucer
Answer: a

2. Which of the following writers belongs to the romantic period in English literature?
a. A. Tennyson
b. Alexander Pope
c. John Dryden
d. S.T. Coleridge
Answer: d

3. Who is known as “the poet of nature” in English literature?
a. Lord Tennyson
b. John Milton
c. Williams Words Worth
d. John Keats
Answer: c

4.: Who is the greatest modern English dramatist ?
a. Verginia woolf
b. George Bernard Shaw
c. P.B. Shelley
d. S.T. Coleridge
Answer: b

5. ‘Our sweetest song are those that tell of saddest thoughts’ – Who is the poet ?
a. Kippling
b.Wordsworth
c.Shelley
d.Byron
Answer: c

6. ‘Ballad’ is—
a. a kind of short narrative poem
b. a kind of short condoling poem
c. a kind of short love poem
d. a rhymic verse
Answer: a

7: ‘Phoenix’ is —
a. a mythological bird
b. a kind of eagle
c. a God of Greek mythology
d. a leopard
Answer: a

8. William Shakespeare was born in –
a.1616
b.1664
c.1564
d.1493
Ans: c

9.: “মৃত্যু হচ্ছে নিছক” A short sleep . – এই উক্তটি কার ?
a. বায়রন
b. কিটস
c. মাইকেল মধুসূদন দত্ত
d. সুইটম্যান
Answer: b
10. ‘Melodrama’ is a kind of play of –
a.violent and sensational themes
b.historical themes
c.philosophical themes
d.pathetic themes
Answer: a

11.: Who among the following is a dramatist ?
a.George Bernard Shaw
b.E.M. Forster
c.T.S. Eliot
d.Stephen Spender
Answer: a
12. “Restoration period’ in English literature refers to-
a.1560
b.1660
c.1760
d.1866
Ans: b

13.: The period from AD 1066 to 1500 is known as-
a.The Old English Period
b.The Middle English Period
c.The Anglo Saxon Period
d.The Victorian Period
Answer: b
14.: ‘But I have promises to keep And miles to go before I sleep’- was written by-
a.T.S. Elliot
b.W. B. Yeats
c.Robert Forst
d.Ted Huges
Answer: c
15.: Who is the poet of the “Victorian Age” ?
a.Helen Keller
b.Mathew Arnold
c.Shakespeare
d.Robert Browning
Answer: b+ d
16.: Romanticism is mainly connected with of –
a.John and happiness
b.Expectation and disappointment
c.Love and beauty
d. Excitement and sensation
Answer: c
17. A Machiavellian character is–
a.An honest person
b.A selfish person
c.A courageous person
d.A judicious person
Answer: b
18.: Shakespeare lived during the reign of–
a.Elizabeth I
b.Elizabeth II
c.Queen Victoria
d.King Charles
Answer: a
19. ‘Protagonist’ indicates–
a. the villain in a play
b. the leading character of actor in a play
c. the clone in a play
d. the stage-director of a play
Answer: b

21. Which one of the following is not written by Shakespeare ?
a.Macbeth
b.Hamlet
c. Othelo
d.Dr. Faustus
Answer: d
22. Birth date of Shakespeare?
a. July 1556
b. April 1564
c. April 1656
d. April 1664
Answer: b
23. Shakespeare’s ‘King Lear’ is a—
a. Satire
b. Comedy
c. Tragedy
d.Historical plays
Answer: c
24. Who has written? ‘He prayeth best, who loveth best All things great and small’.
a. Christopher Marlowe
b. Jhon Keats
c. S.T. Coleridge
d. P. B. Shelly
Answer: c
25. “If winter comes , can spring be far behind ?” These lines were written by –
a.Keats
b. Shakespeare
c. John Milton
d. Shelley
Answer: d
26. Who is not the poet of ‘Romantic Age’ is —
a. P.B. Shelly
b. S.T. Coleridge
c. John Milton
d. John Keats
Answer: c
27. Who is the English ‘Epic’ poet?
a. John Keats
b.John Milton
c. Christopher Marlowe
d. None of these
Answer: b
28. ‘Our sweetest songs are those that tell of saddest thoughts’ – question from Shelley’s –
a. Winter
b.The Cloud
c.Ode to the West Wind
d.To Skylark
Answer: d
29. Who is the greatest modern English dramatist ?
a. Shakespeare
b. P.B. Shelley
c. S.T. Coleridge
d. None of these
Answer: d
30. Water, water every where not a drop to drink’ occurs in –
a. The Ancient Mariner
b.To Skylark
c.The Paradise Lost
d. The Cloud
Answer: a
31. John Keats is primarily a poet of–
a. Beauty
b. Nature
c. Revolt
d. Skylerk & wind
Answer: a
32. 1798-1830 সাল পর্যন্ত সময়কে ইংরেজি সাহিত্যের কোন কাল বলা হয়?
a. The Renaissance period
b. The Elizabethan Age
c. The Restoration period
d. The Romantic Age
Answer: d
33. ‘Frailty, Thy name is woman’- in which of the following novels you find this?
a. Macbeth
b. Romeo & Juliet
c. Hamlet
d. Tempest
Answer: c
34. Who wrote ‘Beauty is truth, truth is beauty’ ?
a. S.T. Coleridge
b. Wordsworth
c. Keats
d. Milton
Answer: c
35. ‘Child is father of man’ is taken from the writing of —
a. P.B. Shelley
b. S.T. Coleridge
c. Christopher Marlowe
d. William Wordsworth
Answer: d
36. ‘The Rime of the Ancient Mariner’ is a –
a. play
b. short story
c. novel
d. poem
Answer: d
37. Shakespeare lived during the reign of–
a. Elizabeth I
b. Elizabeth II
c. Queen Victoria
d. King Charles
Answer: a
38. John Milton was an ——poet
a. Irish
b. English
c. American
d. Russian
Answer: b
39. Which one of the following is not Milton’s work
a. Lycidas
b. Samson Agonistes
c. Paradise Regained
d. Time, real & imaginary
Answer : d
40. Keats died of
a. Boat sank
b. Tuberculosis
c. Polio
d. Cholera
Answer: b
41. A senator and a poet who won the Nobel prize for literature was __
(a) Winston Churchill
(b) Matthew Arnold
(c) J M Synge
(d) W.B. Yeats
Ans. d
42. Who wrote the famous poetic line ‘To err is human, to forgive is divine’?
(a) Pope
(b) Shelley
(c) Keats
(d) Dryden
Ans. a
43. T. S. Eliot was born in—-
(a) Ireland
(b) England
(c) Wales
(d) USA
Ans. d
44. “Silent Woman‟ written by—
(a) John Ruskin
(b) Ben Jonson
(c) Kalidas
(d) Munishi Prem Chand
Ans. b
45. One of the four mentioned below is not a novelist of Modern Age in English Language. Who is he?
(a) H.G Wells
(b) Charles Dickens
(c) Rudyard Kipling
(d) T. S Elliot
Ans. b
46. ‘Caesar and Cleopatra’ is —
(a) a tragedy by Shakespeare
(b) a play By G.B Shaw
(c) a poem by lord Byron
(d) a novel by S.T. Coleridge
Ans. b
47. Who of the following writers was not a novelist?
(a) Charles Dickens
(b) W. B. Yeats
(c) James Joyce
(d) Jane Austen
Ans. b
48. Alexander Pope’s “An Essay on Man” is a-
(a) Novel
(b) Treatise
(c) Short Story
(d) Poem
Ans. d
49. Any one of the following pairs is literary collaborators-
(a) Eliot and Pound
(b) Yeats and Eliot
(c) Pope and Dryden
(d) Shelley and Keats
Ans. a
50. Who is the author of the drama ‘Joan of Arc?’
(a) G. B. Shaw
(b) Lord Byron
(c) Charles Dickens
(d) P. B. Shelly

Ans. a

51. Who wrote ‘The waste Land’?
(a) W. B. Yeats
(b) Robert Forst
(c) W. H. Auden
(d) T. S. Eliot
Ans. d
52. Charles Dickens is a great-
(a) poet
(b) critic
(c) play-wright
(d) novelist
Ans. d
53. “Gerontion” is a poem by – ?
(a) T.S. Eliot
(b) W.B. Yeats
(c) Matthew Arnold
(d) Robert Browning
Ans. a
54. ‘Lady Chatterley’s Lover’ is a novel written by-
(a) William Somerset Maugham
(b) Thomas Hardy
(c) Charles Dickens
(d) D. H. Lawrence
Ans. d
55. London town is found a living being in the work of- .
(a) Thomas Hardy
(b) Charles Dickens
(c) W. Congreve
(d) D. H. Lawrence
Ans. b
56. Who has written the play ‘Volpone’?
(a) John Webster
(b) Ben Jonson
(c) Christopher Marlowe
(d) William Shakespeare
Ans. b
57. Ben Jonson introduced-
(a) allegory
(b) heroic drama
(c) comedy of manners
(d) comedy of humours
Ans. d
58. Famous Irish poet and dramatist is—-
(a) H. G. Wells
(b) Alexander
(c) Tolstoy
(d) W. B. Yeats
Ans. d
59. The most striking feature of D.H. Lawrence’s character is that-
(a) they almost portray himself
(b) they live a very simple life
(c) they live a very simple life
(d) they are sly of themselves
Ans. a
60. Who is the author of the drama, “You never can tell‟
(a) William Shakespeare
(b) George Bernard Shaw
(c) Christopher Marlowe
(d) Ben Jonson
Ans. b

61. who is famous for ‘comedy of manners”?
a. john bunyan
b. William congreve
c. samuel butler
d. thomas grey
Ans: b
62. who is the author of “love for love”?
a. john lock
b. john milton
c. William congreve
d. Robert Green
Ans: c
63. who is the father of metaphysical poet?
a. john Donne
b. Andrew Marvel
c. Cowley
d. Henry vaughn
Ans: a
64. “The Canonization” is written by-
a. ben johnson
b. john donne
c. nicholas udall
d. job webster
Ans: b
65. who is the first essayist in English literature?
a. ben jhonson
b. francis beacon
c. george chapman
d. thomas kyd
ans: b
66. who has written “It is impossible to love and be wise”?
a. francis beacon
b. thomas moore
c. thomas kyd
d. William Shakespeare
ans: a
67. who is known as graveyard poet?
a. edmund burk
b. henry fielding
c. oliver Goldsmith
d. Thomas Gray
ans: d
68. who is known as anti romantic female novelist of romantic period?
a. jane austen
b. arundhuti roy
c. mery shelly
d. j k rowling
ans: a
69. who has written “pride and prejudice”?
a. lord Byron
b. charls lamb
c. john keats
d. jane austen
ans: d
70. “persuasion” is written by-
a. john milton
b. john keats
c. jane austen
d. j k rowling
Ans: c
71. Robert Browning belongs to-
a. romantic period
b. Victorian period
c. modern period
d. mid English period
ans: b
72. who was famous for dramatic monologue?
a. charles dickens
b. mathew arnold
c. Robert browning
d.Daniel Defoe
ans: c
73. who was elegiac poet?
a. mathew Arnold
b. daniel defoe
c. maxim gorky
d. thomas gray
ans: a
74. “The study of poetry” was written by-
a. P B shelly
b. Robert Herrik
c. john milton
d. Mathew Arnold
ans: d
75. “The way of the world” is written by-
a. samuel butler
b. john locke
c. William congreve
d. john bunyan
ans: c
76. who is poet of poet?
a. thomas Norton
b. edmund spenser
c. Christopher Marlow
d. john wycliff
ans: b
77. “The spanish gypsy” is written by-
a. George Eliot
b. Robert browning
c. mark twin
d. oscar wild
ans: a
78. ” Three Musketeers” is written by-
a. Alexander Dumas
b. Mark Twin
c. P B Shelly
d. Edger Allan poe
ans:a
79. “A passage to India” is written by-
a. Ernest Hemingway
b. E M foster
c. E M milford
d. George Orwell
ans: b
80. who has won noble prize in literature?
a. G B Shaw
b. Thomas Gray
c. lord byron
d. john milton
ans: a

81. The romantic age in English literature with the publication of _
a) Preface to Shakespeare
b) Preface to Dr. Johnson
c) Preface to Lyrical Ballads
d) None
Ans:c
82. Find the odd man out?
a) John Keats
b) William Wordsworth
c) Lord Tennyson
d) William Hazlitt
Ans:c
83. ” My Heart Leaps Up ” Poem written by?
a) John Keats
b) William Wordsworth
c) Lord Tennyson
d) S.T. Coleridge
Ans: b
84. ” Kubla Khan (1797) ” is Written by?
a) John Keats
b) William Wordsworth
c) P.B Shelley
d) S.T. Coleridge
Ans: d
85. Wordsworth described all good poetry as ___
a) the rhythmic expression of moral intuition
b) the spontaneous overflow of powerful feelings
c) a + b
d) None
Ans:b
86. Who wrote the book – I’van Hoe ‘?
a) S.T. Coleridge
b) P.B. Shelley
c) Wordsworth
d) Walter Scott
Ans:d
87. ” Heard melodies are sweet, but those unheard are sweeter ” is a quotation from?
a) Wordsworth
b) John Keats
c) Shelley
d) L.Byron
Ans: b
88. Poet of supernaturalism খ্যাত এবং ফরাসি বিপ্লবের সমর্থক Samuel Taylor Coleridge এর ” Biographia Literia ” কোন ধরনের রচনা
a) Prose
b) Poem
c) Novel
d) Short Story
Ans: a
89. ” If winter comes, can spring be far behind ” – বাক্যাংশটি শেলীর কোন কবিতার অংশ বিশেষ?
a) Ode to a skylark ( 1819)
b) Ozamandis ( Sonnet, 1818)
c) Ode to the west wind (1819)
d) The cloud ( 1819)
Ans:c
90. Silent features of Romantic Period?
a) Subjectivity
b) Love of nature
c) a + b
d) None
Ans: (c )

91)Who received the Nobel Prize for literature in 2019?
a) Alice Munro
b) Gunter Grass
c) Nadine Gordimer
d) peter handke
Ans: d
92. Robert Herrick was an English —
a) Novelist
b) Historian
c) Poet
d) Dramatist
Ans: c
93)Who among the following is not a recipient of the Nobel Prize in literature?
(a) Rabindranath Tagore (b) W.B. Yeats (c) T.S. Eliot d) Robert Browning
Ans: ( d)
94)The Cantos” poem by
a. Ezra pound
b. W. B Yeats
c. T. S Eliot
d. Jean Paul Sartre
Ans: a
95)Samuel Beckett’s ‘Waiting for Goddot’ is a
(a) Morality play
(b) Problem play
(c) Miracle play
(d) Absurd play
Ans: d
96) নিচের কে post Mordern যুগের এর লেখক নয় ?
a. T. S Eliot
b. Ezra Pound
c. E. M Forster
d. Virjinia Wolf
Ans : d
97)Who reject the Nobel prize for Literature ?
a. Robi Tagore
b. W. B Yeats
c. T. S Eliot
d. Jean Paul Sartre
Ans : d
98)Who is the author of ‘ Arabian Nights?
a. Sir Richard Burton
b. R. L stevension
c. Alexander Pope
d. Smith
Ans : a
99. Who wrote the introduction to Rabindranath Tagore’s “Song Offerings” (also Known as English Gitanjali)?
(a) T.S. Eliot (b) W.H. Auden (c) Ezra Pound (d) W.B. Yeats
Ans: (d)
100) Which is the ‘Allegorical novel’–
a)Man and Superman
b)Animal farm
c)Tom Jones
d) Asian Drama
Ans: (b)

Ashikul Islam

Hello This is Ashikul Islam. I'm a civil engineer but it's not my profession. Amazingly I'm a Graphic Designer . I'm working in this profession for 5 long years and earning my bread and butter from this by freelancing. Yes designing is in my blood and I love create something new with my imagination. You know something, Do what you love Love what you do. Stay strong stay Blessed. Ashikul Islam Not a Civil Engineer Proudly a Graphic Designer.

Previous Post
৯ম-১০ম শ...
Next Post
0 Comments
Leave a Reply